Tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpailu

Museolla eletään vilkasta toukokuuta koululaisryhmineen, tähytään tulevaan Viikin maatalousmuseon kokoelmaan liittyvien valmistelujen myötä ja juhlistetaan itsenäisyyden juhlavuotta Yhteistuumin –näyttelyllä. Välillä on kuitenkin hyvä irrottautua tutuista ympyröistä, kääntää katse jo tehtyihin töihin ja kohdata liuta eurooppalaisia kollegoita.

Tähän kaikkeen tarjoutui hyvä mahdollisuus viime viikolla, kun Zagrebissa, Kroatiassa valittiin vuoden eurooppalainen museo. Sarka oli ehdolla tämän EMYA 2017 –palkinnon saajaksi yhdessä 45 muun museon kanssa. Suomesta kandidaatteja oli kaikkiaan kolme. Yhdessä Päivälehden museon ja Serlachius –museoiden kanssa edustimme suomalaista museo-osaamista kunniakkaasti.

palkinnot jaettiin Mimara-museossa Zagrebissa

Palkinnot jaettiin Mimara-museossa Zagrebissa

EMYA –palkinnon jakaa European Museum Forum. Kilpailuun voivat osallistua uudet tai ison uudistuksen (kuten meillä uusi perusnäyttely) tehneet museot. Palkinto myönnetään museolle, joka kohtaa yleisönsä ainutlaatuisella ilmapiirillä, kekseliäillä tulkinnoilla ja esityksillä, ja jolla on luova ote museopedagogiikkaan ja sosiaaliseen vastuuseen. Ensimmäisen kerran vuoden eurooppalainen museo valittiin vuonna 1977. Vuoden eurooppalaiseksi museoksi vuonna 2017 valittiin Geneven etnografinen museo MEG Sveitsistä.

voittajamuseon edustajia

Voittajamuseon edustajia

EMYA –palkinnon lisäksi Zagrebissa jaettiin myös muutama muu vuosittainen palkinto. Euroopan neuvosto myöntää palkinnon museolle, joka korostaa eurooppalaista perspektiiviä sekä tuo esiin Euroopan kannalta merkityksellisiä aiheita ja Euroopan neuvoston keskeisiä arvoja. Tänä vuonna palkinnon sai Mémorial ACTe, Ranskan Guadeloupessa sijaitseva orjuutta käsittelevä museo.

Paikallisyhteisön osallistamisesta ja vapaaehtoistoiminnasta myönnettävä Silletto –palkinto meni Leirian museolle Portugaliin. Rohkeasta otteesta ja halusta haastaa yhteiset käsitykset museon roolista yhteiskunnassa myönnettävän Kennet Hudson –palkinnon sai Boris Jeltsin museo Jekaterinburgista, Venäjältä.

Kestävän kehityksen kunniamaininnalla huomioitiin Sveitsin ornitologisen instituutin vierailukeskusta. Erityismaininnan saivat myös Musée des Confluences Ranskasta, York Art Gallery Iso-Britanniasta, Muzeum Ślạskie Puolasta, Heraklion arkeologinen museo Kreikasta ja Den Gamle By Tanskasta.

todistus

Vaikka palkintoa Sarkaan ei tällä kertaa tullutkaan, oli kilpailuun osallistuminen kokemuksena erinomainen. Muiden osallistujamuseoiden esitysten seuraaminen Zagrebissa oli inspiroivaa ja ajatuksia herättävää. Oli kiinnostavaa kuulla museoiden erilaisista suurista linjauksista ja haasteista. Esimerkiksi voittajamuseon oli voitettava kaupunkilaiset puolelleen jo ennen uuden museorakennuksen avaamista, sillä rakentamispäätös oli valitusten vuoksi saatava läpi kansanäänestyksessä. Tanskan Kongernes Jellingissä puolestaan pohdittiin miten tehdä näyttely, kun esineistöä aiheesta ei ole. Yhtä hauskaa oli kuulla pienistä hauskoista oivalluksista kuten norjalaisen suksimuseon lapasia kutovista vapaaehtoisista tai puolalaisen siirtolaismuseon erikoispäivistä, jolloin pääsymaksuksi riittää halaus.

Zagrebin konferenssin osallistujien joukosta löytyi kollegoita, joiden puoleen voi tulevaisuudessa kääntyä mitä erilaisimpien museotoimintaan liittyvien seikkojen yhteydessä. Mutta mikä parasta: Euroopassa on nyt iso joukko ihmisiä, jotka tietävät ja tuntevat meidän museomme, joille olemme potentiaalinen vierailukohde tai yhteistyötaho.

Kaikki osallistujat ovat listattuna täällä: http://europeanmuseumforum.info/emya/emya-2017/emya2017-nominees.html

Voittajat perusteluineen esitellään täällä:
http://europeanmuseumforum.info/component/content/article/27-emya-2017/184-emya2017-winners.html

Jätä kommentti