Matkalla Viron kansallismuseossa

Uuden näyttelytilan suunnittelu ja rakentaminen on pian käsillä, joten lähdimme hakemaan tähän inspiraatiota uudesta Viron kansallismuseosta. Rakennus sijaitsee neuvostojoukkojen entisen lentotukikohdan kiitoradalla ja museo avattiin yleisölle vuonna 2016. Rakennus itsessään näytti lähes loputtomalta, sillä rakennus on pitkänmallinen ja pääsisäänkäynti kohoaa vaikuttavasti 15 metrin korkeuteen.

Lähdimme ensin tutustumaan vaihtuvaan näyttelyyn, jossa näytteillä oli virolaisia kansallispukuja. Puvut oli sijoiteltu tilaan eri vuodenaikojen mukaan ja kuhunkin osioon oli tuotu vuodenaikaan sopiva äänimaisema, mikä teki tilasta elävämmän. Käsityötaidon taidonnäytteitä oli esillä runsaasti. Huomiota kiinnitti muun muassa se, että puvuissa oli mukana myös käytetyt asusteet kuten kauniisti kuvioidut lapaset.

IMG_4790_web

Pysyvä näyttely suomalais-ugrilaisten kansojen elämästä oli hienosti rakennettu tilaan siten, että kunkin kansan elämää oli kuvattu teemojen kautta. Marien eloa oli kuvattu häiden viettämistapojen avulla, ja innostuin tarkastelemaan multimediaa, jossa häistä oli kerrottu pelinä. Tiedon lisäksi multimediassa oli pieniä pelejä, joissa piti muun muassa etsiä minne häämenojen aikaan ryöstetty morsian oli piilotettu.

Esineet olivat näytteillä selkeästi ja kauniisti ja esineitä pääsi tarkastelemaan lähemmin multimedian avulla, jossa esineen yksityiskohtiin saattoi suurentaa. Tämä oli erittäin kätevä ratkaisu, koska vitriineissä olevia esineitä ei voi kovin läheltä tarkastella. Suomalais-ugrilaisia kansoja oli näyttelyssä kuvattu elämänmakuisesti.

IMG_4825_web

Toinen päänäyttelytila koostui Viron historiasta kertovasta osiosta, jossa aiheena olivat Viron historia ja siihen kytkeytyvät teemat. Näyttelyssä erityisen mieleenpainuvia olivat pienet kupolit, joissa keskityttiin yhteen teemaan. Kupoliin sisälle meneminen oli hauskaa, ja sen sisällä oli kootusti tietoa esimerkiksi historian saatossa kärsityistä taudeista ja niiden hoidosta. Kupolin sisällä oli pieniä hyllyköitä, joissa oli teemaan liittyvää esineistöä.

Tässä näyttelyssä oli paljon tutkittavaa ja aikaa olisi voinut kuluttaa teemoihin tutustumalla vielä enemmänkin. Näyttelyn tekstit olivat näytöillä, joissa toimi älykortti, jota näyttämällä sai esille suomenkieliset tekstit. Tämä on kätevä tapa tarjota tekstejä eri kielillä, sillä ratkaisu säästää tilaa ja mahdollistaa laajan kielivalikoiman. Näyttelyihin tehdyt ratkaisut olivat mielenkiintoisia ja herättivät monia ideoita. Näyttelyvierailun jälkeen poikkesimme museokauppaan, jonka runsaasta valikoimasta löytyi monenlaista mukavaa tuliaista kotiin vietäväksi.

Jätä kommentti