Miksi museolaiset retkeilevät?

Tammikuisena tiistai-aamuna Sarka-museon väki käänsi auton nokat kohti Tamperetta. Tavoitteena oli tutustua uuteen Muumimuseoon Tampere-talolla sekä Työväenmuseo Werstaan uuteen Vapauden museo -näyttelyyn. Taasko ne on jossain? Miksi ihmeessä museolaisten pitää aina lähteä katsomaan muiden näyttelyitä?

1_2018_Blogi1

Sarkalaiset ihailemassa Muumimuseon pedatilan kalusteita ja säilytystiloja.

Näyttelyn suunnittelu ja rakentaminen ovat prosessi, jossa sadat pienet yksityiskohdat lomittuvat toisiinsa ja löytävät lopulta järjestyksen, jonka katsoja valmiissa näyttelyssä tavoittaa. Suuressa näyttelyssä suunnittelijoita ja käsikirjoittajia on monta – ei riitä, että osaset järjestyvät omassa päässä oikeaan järjestykseen, pitää ottaa huomioon myös muut.

Ja sitten ne ideat ja toteutustavat. Kun tavoitteena on saavuttaa mahdollisimman laajoja yleisöjä, olla ajankohtaisia ja samalla tehdä aikaa kestävää sisältöä, ideoiden pitäisi olla tuoreita ja toteutustapojen innovatiivisia.

1_2018_Blogi 2

Tässä pohditaan, miten hyödyntää toimivan näköistä ratkaisua suuresta vitriinistä ja pienistä esineistä omassa näyttelyssä.

Suomessa ammatillisesti toimivia museoita on runsaasti ja uusia näyttelyitä rakentuu jatkuvasti. Kollegat eri museoissa painivat samojen haasteiden kanssa ja tuon tuosta syntyy todellisia neronleimauksia – sellaisia, joista muutkin voivat hyötyä.

Museolaisten retkikunnat otetaan toisissa museoissa aina ystävällisesti vastaan. Tampereen retkellämme saimme lämpimän vastaanoton niin Muumimuseon museomestari Manu Alakarhulta kuin Työväenmuseo Werstaan visuaaliselta suunnittelijalta Kati Lehtiseltä ja museomestari Juha Mäkelältä. Tutustuimme uusiin näyttelyihin ja kuulimme niiden toteuttamisesta. Vaihdoimme ajatuksia: mikä toimii, mitä voisi kehittää? Pysyykö tässä materiaalissa maali tai vitriinissä tiiviste? Kuka suunnitteli näyttelyn valot tai toteutti rakenteet?

1_2018_Blogi 3

Museoammattilainen kiinnittää näyttelyssä huomiota hieman erilaisiin asioihin kuin muut.

Siksi me retkeilemme – nähdäksemme, oppiaksemme, tehdäksemme oman työmme paremmin. Kiitos arvon kollegat ja tervetuloa kylään!

amanuenssi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s