Miten syntyy multimedia?

Mitä multimedia oikein pitää sisällään? Tai mitä sen tulisi pitää sisällään? Näiden kysymysten äärellä on museolla kamppailtu ahkerasti, kun on suunniteltu Viikki-hallin multimedioita. Uuteen näyttelyyn tulee esille kaksi multimediaa, joista toisen kautta kävijä voi tutustua suomalaisen ruokakulttuurin vaiheisiin eri aikoina ja toisen kautta perinteisiin suomalaisiin pihatyyppeihin. Suunnittelussa ja käytännön toteutuksessa on ollut kova työ ja vihdoin loppusuora jo häämöttää.

multsarit1

Näyttelyamanuenssi testaamassa multimedian toimivuutta.

Miten multimedia syntyy? Aivan aluksi tarvitaan aihe ja idea, jonka pohjalta lähdetään suunnittelemaan asiasisältöä ja rakennetta. Tavoitteena on löytää mahdollisimman kiinnostava ja toimiva kokonaisuus, jonka kautta on helppo ja nopea jakaa tietoa.

Kun pohjarakenne on saatu hahmoteltua, on aika alkaa kasata lihaa luiden päälle sisältötekstien ja kuvien muodossa. Sisältötekstien kirjoittaminen ja hiominen on haastavaa puuhaa. Tekstien täytyy olla informatiivisia, mutta myös sopivan yksinkertaisia ja lyhyitä. Valokuvat pitää valita huolella ja piirroskuvat tilata taiteilijalta. Tässä kohtaa meillä kävi onni, kun taiteilija itse oli multimedioita toteuttamassa – piirrokset valmistuivat sitä mukaa kun niitä tarvittiin.

multimediat2

Pihapiiri-multimediassa tutustutaan muun muassa avopihoihin ja Ristiinassa sijaitsevan Pien-Toijolan pihapiiriin.

Asiasisällön tuottaminen on museon heiniä, mutta ohjelmointi ja koodaus kannattaa jättää alan ammattilaisille. Multimedioiden teknisessä toteutuksessa käännyimmekin turkulaisen Magis Multimedian puoleen. Heidän käsissään multimedioiden rungot, navigointi ja visuaalisen ilme löysivät muotonsa. Me toimitimme asiasisällöt ja rakennesuunnitelmat. Valmista ei tule kerralla, vaan navigoinnin ja rakenteen toimivuutta kannattaa testata ennen työn saattamista valmiiksi.

multsarit3

Lopputarkastus ja viimeiset korjaukset. Pelaako multimedia kuten pitää ja onko kaikki oikein ja oikeilla paikoillaan? Pientä viilattavaa riittää.

Kun lopulta kaikki palaset on saatu koottua, tehdään vielä viimeiset tarkistukset ja säädöt. Varmistetaan, että kuvat ja tekstit ovat oikeilla paikoillaan, navigointi pelaa, ajastukset ovat kohdillaan ja kaikki toimii, kuten pitääkin.

Työn touhussa,

tutkija-graafikko ja amanuenssi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s